Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ

Hа 16 септември 2016 година (петок) во 20 часот во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, ќе се отвори изложбата Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ, дела од колекцијата на Народниот музеј на Црна Гора од Цетиње, Црна Гора, а кустос на изложбата е Љиљана Караџиќ. Оваа изложба е дел од […]

„Низ огледалото“ на Санјонг Ли од Јужна Кореја во Мала станица

„Низ огледалото“ е насловот на најновата самостојна изложба на Санјонг Ли од Јужна Кореја, со која таа се претстави пред македонската публика. Изложбата се отвори на 3 август во 20:30, во Националната галерија на Македонија во објектот Мала станица во Скопје и траеше до 29 август. Санјонг Ли е родена во 1975 година во Ченгџу, […]

,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″ во Даут Пашин амам

Националната галерија на Македонија во соработка со Македонското Монтесори здружение го реализираше проектот ,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″. Преку овој проект децата добија ликовна едукација и се запознаа со нашите најголеми уметници. Од креативните работилници во кои учествуваа деца од предшколска возраст се изработија ликовни творби во различни ликовни техники. Допирајќи ја уметноста […]

Изложба на Игор Тошевски во „Чифте Амам“

Ве информираме дека во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 5 септември (понеделник) 2016 година, во 20 часот ќе се отвори изложба на Игор Тошевски со наслов Помеѓу.   Игор Тошевски спаѓа меѓу ретките уметници кои во континуитет се обидувале да одговорат на клучните актуелни прашања без притоа да паразитира врз медиумската еуфорија, […]