Отворена јубилејната изложба на Никола Мартиноски во Даут пашин амам

Во Даутпашиниот амам, во вторникот (22 октомври) во присуство на бројни гости и почитувачи на уметноста, беше отворена голема изложба на основоположникот на македонската современа уметност, Никола Мартиноски. Изложбата се организира по повод 110 години од раѓањето и 40 години од смртта на големиот мајстор, презентирани се 50 дела во масло на платно, стакло и […]

Отворање на изложбата на Афердита Кики во Чифте амам

Во понеделникот (21 октомври) во Националната галерија на Македонија (објект Чифте Амам) беше отворена изложбата на уметницата Афердита Кики. Пред присутната публика се обратија директорката на Националната галерија, Халиде Палоши и кустосот Љупчо Маленко.

Ekspozita e Nikolla Martinoski në Daut Pasha hamam

Kjo ekspozitë i kushtohet 110 vjetorit të lindjes dhe 40 vjetorit të vdekjes së akademikut Nikolla Martinoski, autor i cili me krijimtarinë e tij të komplikuar artistike, ka një rëndësi të madhe gjatë krijimit dhe zhvillimi të artit bashkëkohorë maqedonas. Martinoski ka lindur më 18.08.1903 në Krushevë. Prej vitit 1920 deri në vitin 1927 ka […]

Afërdita Kiki ekspozit në Çifte hamam

Një prej detyrave parësore të Galerisë kombëtare të Maqedonisë, që punon në drejtim të ruajtjes dhe promovimit të artit figurativ maqedonas, është edhe promovimi i krijimtarisë artistike jashtë kufijve të shtetit tonë. Arti, si pjesë e jetës shoqërore – kulturore, shfrytëzon gjuhën universale të shprehjes, saktë kjo disiplinë shoqërore është një prej segmenteve më të […]

Јубилејна изложба на Никола Мартиноски во Даут пашин амам

На 22 октомври 2013 (вторник) во 20 часот во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам ќе се отвори Јубилејната изложба на академскиот сликар и академик Никола Мартиноски – 110 години од раѓање и 40 години од смртта (1903-1973). Никола Мартиноски е автор кој заслужува повторно и по разни поводи да се навраќаме и […]

Афердита Кики изложува во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 21 октомври 2013 година (понеделник), во 19:30 часот, ќе се отвори изложба на Афердита Кики. Уметноста што ја создава уметницата Афердита Кики плени со силната потреба за ликовно изразување. Едноставно, поседува свој свет на слобода. Со одредени комбинации на линии, боја, јазли, нишки, реси и облици […]